星期二, 9月 04, 2007

用語

今日跟憤青與vi女看「東京密友」,看完後,無拿拿想起一些無聊的買餸用語。

事緣,小弟還小的時候(唔係個度小),黃媽媽常常著小弟往街市買菜,以便逃過出門之苦。(皆因黃媽極度貪靚,每次出門,均要化行粧,以便靚絕全街市,當大家既焦點自然在小弟(都話咗唔係個度)身上時,黃媽要挺胸公告︰師奶可以是美麗的。)

鑑於黃媽媽並非香港長大,而黃爸爸亦非本地薑,所以小弟由細到大在「用語」方面,均出現異常(即異於常人)的情況,例如膠剪會讀成剪刀。所以,有時黃媽傳授的街市用語,絕非三言兩語可以理解。以下各黃媽傳授的用詞,小弟現今仍感困惑。至於是否黃媽所獨創,還望各方友好指教指教。

一︰瘦肉 (瘦的豬肉)︰無講明豬肉,都會神奇地買到瘦豬肉,莫非瘦係豬的專利﹖咁各位豬排唔洗減肥啦。

二︰煲湯骨︰呢條骨,真係唔煲湯都無用呀!

三︰浸水豆腐︰唔該搵個魚缸去買,唔係名不符實。不過,到少比正名「布包豆腐」踏實一點,試問你有冇見到布包豆腐真係有布包﹖

四︰攪爛豬肉︰百分百肯定是黃媽獨創,因為我想無人會讀成 - 攪「蘭」豬肉。實查小弟買咗咁多年正名叫「免治豬肉」既攪爛豬肉,先知道「攪蘭」係攪爛。根據小弟跟黃媽的一點血脈相連的感應,攪爛係黃媽刻意隱去咗「攪爛」同「豬肉」中間的D字,aka the missing "d".

最令人小弟如墜迷霧的「用語」,莫非是︰

「鐵板豆腐」

唔知有冇豆腐係真係用鐵板方法煮理既呢﹖我都想試下。

5 則留言:

mOOnmOOn 說...

𠲖!莫非你同我係同鄉?
我家族都係用呢啲用語㗎噃!

1.「瘦肉」通常會用鹽"yip"咗之後整餸;「半肥瘦」就用嚟“durk"肉餅;

2.我媽子都會同豬肉佬講要X斤煲湯骨,通常煲我鍾意飲嘅紅青蘿白豬骨湯;

3.浸水豆腐同布包豆腐係兩種唔同品種嚟㗎!浸水豆腐軟身啲,通常愛嚟蒸;布包豆腐硬身一點,愛嚟炒餸就最啱!至於木板同鐵皮豆腐,唔知係咪因應果板豆腐用來墊底嘅物料而命名,它們確實有木板和鐵板之分;

4.能省卻那堆繁鎖的形容詞,很聰明哦~

Yo, move forward 說...

浸水豆腐同布包豆腐係兩種唔同品種嚟㗎!
真係﹖我廿x咁多年都以為係同一樣野喎~~~~有無人可以解釋下呢﹖

匿名師奶 說...

其實浸水豆腐=布包豆腐,因為係用布黎成形,之後就要放係水裡面保存,唔係就好容易爛。至於放係木板上面賣果d有兩種,有水豆腐同硬豆腐,水豆腐比較軟滑,適合做湯同蒸煮,硬豆腐水分比較少,會實d,用黎煎炸比較好,無甘易走樣

monkey_yee 說...

對於豆腐, 我還記得兩件事,
1)有同事在canteen只叫單餸豆腐送飯;
2)小女子因為某人情傾豆腐(食品),有次跟此人鬥嘴的時候,小女子憤而一句: 你咁衰,以後唔俾你食豆腐架!
說完, 全場安靜十秒,繼而爆笑.....當我還未弄清發生什麼事,此人卻用奇怪的眼光看我,所以我特別記得----豆腐!

blog marketing 說...

飞龙搬家公司,是一家专业性北京搬家公司
,企业诚信,员工搬运专业,是北京搬家公司行业的后起新秀,公司长期为搬家免费纸箱。欢迎重询!
公兴上海搬场公司是经工商,税务,交通部注册的一家专业性的上海搬家公司,诚实信誉,工作细心,服务热情;为上海搬场,上海搬家的企业,如有需求,敬请垂询本搬场公司
海胜数码快印有限公司,致力于数码印刷,诚实信誉,实力雄厚,技术专业,设备先进,设计新颖,是北京数码印刷行业中新秀一支,愿做北京数码快印需求者的忠诚合作伙伴!
佳佳乐月嫂服务中心,精心提供月嫂服务,育儿嫂
服务,育婴师服务,本中心月嫂,育儿嫂,育婴师,均通过健康体验,经过严格培训,持证上岗.
华夏国际机票预定中心,全程代销各航机票
,特价机票,北京特价国际机票,留学生机票,打折机票,打折的价格,增值的服务
, 国际机票预订中心精心哈护你的远航!
星云科技,诚信于教育;研究出电子起电机,语音室,语言实验室,数字探究实验室,数字化实验室,探究实验室,系列探究实验配套设施,望广大院校前来考察!
北凝科技,废汽,余热回收,热力除氧改造,凝结水
治理专家,其推出的,定连排,烟囱余热回收器,乏汽回收,低位热力除氧器,凝结水回收器,冷凝水,
等系列产品.
北京防水堵漏公司、专业承接防水
防水堵漏地下室防水地下室堵漏北京防水北京防水堵漏北京防水公司北京防水网.防水堵漏专家! 工作心细,滴水不漏!
 北京爱福石材养护有限公司是专业从事石材翻新,石材结晶,石材护理,石材清洗,石材养护的企业,专业提供:石材翻新,石材结晶,石材清洗,石材护理,石材养护,石材无缝处理,石材防护,石材防滑,石材病症预防处理,石材修补,石材日常保养等业务.服务专线010-82922015